NL  /  EN
> > >

Over ons

Cirque Plus is een jaarlijks, gratis, meerdaags circusfestival dat plaatsvindt in de groene omgeving van het Grootseminarie in het centrum van Brugge. Je maakt er kennis met het beste van wat circus in openlucht vandaag te bieden heeft. Ruim 12.000 bezoekers en meer dan 30 gezelschappen uit binnen- en buitenland ontmoeten er elkaar.

Op het programma staan er succesvolle circusartiesten en -gezelschappen uit binnen- en buitenland maar de focus ligt op nieuwe of recente voorstellingen van jonge (Vlaamse en Belgische) artiesten met (door)groeipotentieel. Zo dient Cirque Plus voor vele deelnemers ook als springplank naar een verdere carrière.

C Jasper van het Groenewoud 40

Drie pijlers

Cirque Plus steunt op drie pijlers: het is een openluchtfestival want we geloven dat artistiek werk buiten de theatermuren drempels kan verlagen en een divers publiek kan verbinden. Cirque Plus wil de kracht en schoonheid van deze verbindende waarde in de kijker zetten.

Onder de noemer Cirque Numerique geeft Cirque Plus ook een kans aan circusartiesten die nog geen volledige voorstelling klaar hebben. In de programmatie voorzien we een podium om hen kennis te laten maken met het publiek, door een kort, afgewerkt circusnummer te tonen.

Circus is een manier om kansen te scheppen, manieren van denken en representeren in vraag te stellen. Als inclusief circusfestival geven we een platform aan mensen met een beperking om nieuwe artistieke wegen te verkennen.

IMG 1175 c Malu Grymonprez 4

Onze partners

Samen met Cultuurcentrum Brugge werken we aan een kwaliteitsvol en complementair circusaanbod in Brugge. Tijdens Cirque Plus presenteert het Cultuurcentrum één of meerdere voorstellingen die in hun seizoensaanbod niet meteen een plek vinden maar toch de aandacht van een geïnteresseerd festivalpubliek verdienen.

Een week voorafgaand aan Cirque Plus presenteert Uitwijken in een zestal Brugse wijken een circusvoorstelling. Op die manier reikt Cirque Plus de hand aan inwoners die niet meteen de stap naar het festival zouden zetten. Daarnaast biedt House of Time try-out- of creatieplekken voor circusartiesten.

Duurzaam festival

Cirque Plus zet niet alleen in op verbinding en diversiteit. Ook duurzaamheid dragen we hoog in het vaandel. Dit vertaalt zich o.a. in vegetarisch en lokaal cateringaanbod, een strikt afvalbeleid, enz.

Meer info over ons duurzaamheidsbeleid lees je hier.

Toegankelijkheid

We slaan de handen in elkaar met Viro vzw en Oranje vzw om het festival digitaal en fysiek zo toegankelijk mogelijk te maken. Heb je een specifieke vraag rond toegankelijkheid, mail naar info@cirqueplus.be of contacteer ons via 050 44 20 02.

Circuit logo NL blauw 1024x433

CIRC'UIT

Samen met Miramiro en CIRK! Aalst neemt Cirque Plus sinds 2020 een trekkersrol op in de opbouw van CIRC’UIT, netwerk voor outdoor circus. CIRC’UIT is een groeiend netwerk van circuspartners die elk vanuit hun opdracht of expertise de creatie van acts en voorstellingen in openlucht stimuleren: met speelplekken, coproductiebudget, artistieke coaching, promotionele ondersteuning, enz. De andere partners in dit groeiende netwerk zijn: UP – Circus & Performing Arts (Brussel), festival Plein de Cirque (De Warande, Turnhout), Festival international des Arts de la rue Chassepierre, Circuswerkplaats Dommelhof (Neerpelt) en Latitude 50, Centrum voor circus- en straat- en podiumkunsten (Marchin). Zo is CIRC’UIT gegroeid tot een heus Belgisch netwerk met vijf Vlaamse, een Brusselse en twee Waalse partners. CIRC'UIT wordt ondersteund door Vlaanderen

www.circuscircuit.eu

Cirque Plus is een initiatief van Brugge Plus vzw met de steun van Vlaanderen en Stad Brugge. In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge en Circusatelier Woesh. Met dank aan Grootseminarie Brugge, Mintus Brugge, De Nieuwe Notelaar en WZC Ter Potterie.

Cirque Plus is lid van CIRC’UIT, Netwerk voor Outdoor Circus en Circostrada, European Network for contemporary circus and outdoor arts.